zaterdag 19 september 2009

Start 't Schrijfatelier

Maandag 21 september gaat 't Schrijfatelier van start.
Er is nog plaats voor deelnemers. De workshops zijn als reeks maar ook los te volgen.

Het programma:

21 september Papier van verleden, heden en toekomst.
Schrijven aan de hand van een foto, een ansichtkaart o.i.d. is een welbeproefde methode. Maar papier op een rol kan ook een fascinerende rol spelen. Laat je meenemen in een herinnering of bedenk een mooie toekomst aan de hand van…behangpapier.
(via verschillende schrijfoefeningen kom je tot een gedicht of verhaal)

12 oktober ‘Eten en Snoepen’.
Het thema van de Kinderboekenweek is de inspiratie voor deze workshop. Bestaat er een goed recept voor een smakelijk verhaal? In de oefeningen van deze maand staan de zintuigen smaak en geur centraal. Pittige les, maar een echte eyeopener.

8 november Aliciade
Een aliciade is een navolging in de trant van Alice in Wonderland (1865) van Lewis Carroll. Het bijzondere van dat verhaal is dat het tijdloos is, nog steeds lezen kinderen en volwassenen het met plezier. Daarnaast behoort het tot de nonsens. In deze workshop gaan we onderzoeken hoe moeilijk het is, nonsens schrijven.

14 december Feestelijke poëzie
Er zijn veel gelegenheden waarbij je tekst als cadeautje kunt gebruiken. Om op een kaart te zetten voor jezelf of voor een dierbare. Ontroerend of grappig, treffend of buitengewoon, maar altijd persoonlijk. In een kort vers of gedicht gevoelens benoemen zonder in al te veel clichés te vervallen. Ook in deze workshop veel aandacht voor de vormgeving.

11 januari Kronkels- Simon Carmiggelt onder de loep
Naarmate de jaren verstrijken wordt zijn talent meer erkend; zijn sublieme observatievermogen en het groots schrijven over klein leven. Carmiggelt noemde het zelf: “ik lieg de waarheid”. In deze workshop proberen we de kunst af te kijken.

8 februari Griekse mythen als inspiratiebron
Als voorloper op de komende Boekenweek: de titanen uit de Griekse mythologie. De verhalen laten zich lezen als spannende proza. En vele kunstenaars hebben zich al laten inspireren door de heldengeschiedenis. Zit er ook poëzie in deze wereld van de goden? En hoe doe je dat, interpreteren en verwerken van alom bekend materiaal?Het komt deze maand allemaal aan bod.


8 maart Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere.
Het thema van de Boekenweek. Deze les schrijven we vanuit het perspectief van een jong iemand. Onderzoeken we waar de valkuilen zitten. Taalgebruik; hoe ‘praat’ een kind van 5, en hoe een opstandige tiener van 16? Maar ook het effect van een herinnering beschrijven: hoe anders is het om terug te kijken als volwassene of het beschrijven vanuit het kind dat je toen was? Allemaal vragen waar we antwoorden op gaan zoeken.

12 april Ik ga op reis en neem mee
Reisverhalen, een heel populair genre. Natuurlijk gaan we in deze workshop schrijven maar ook nemen we een soort draaiboek door. Wat kun je op reis doen (of laten) om alle informatie te verzamelen om na de vakantie in alle rust al die verzamelde dingen samen te voegen tot een pakkend verhaal, dat uitstijgt boven een anekdote? Een checklist voor het reisverhaal.

10 mei Voordracht
In de schrijfoefeningen van deze laatste workshop veel aandacht voor klank.
In de literaire wereld is discussie of geschreven tekst zowel gelezen als gehoord moet worden. Ik vind het laten klinken van tekst een cadeau van de stem.
We gaan experimenteren met verschillende vormen van voordracht. Er zijn ‘trucjes’ om het minder eng te maken. Kortom een welluidende afsluiter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten